Als wij ’s avonds gaan sporten willen we na een lange dag werken niet te lang in de keuken. Meestal warmen we dan de left-overs van een eerdere maaltijd op. Als we die niet hebben staat gnocchi met salie en boter hoog op ons lijstje. Zo ontzettend snel en simpel, maar heel erg lekker. En nee, we maken natuurlijk niet altijd zelf onze gnocchi.
Gnocchi met salie en boter
In Nederland gebruiken we niet zoveel in de keuken, zoals we dat wel doen met oregano, tijm en rozemarijn. In Italiaanse (en mediterrane) gerechten wordt echter wel veel salie gebruikt. De saliebladeren hebben een sterke, aardse smaak die goed past bij hartige gerechten. Het wordt vaak gebruikt in gerechten met vlees, zoals kip of varkensvlees. Een goed voorbeeld hiervan is Porchetta di Ariccia, waarbij het vlees gevuld wordt een grote hoeveelheid groene kruiden, waaronder flink wat salie. Salie kan echter ook fijngehakt en bescheiden worden toegevoegd aan boter, om een aromatische smaak te geven aan een pasta.
Geneeskrachtige eigenschappen
Salie wordt niet alleen in de keuken gebruikt, maar het heeft ook een lange geschiedenis als medicinale plant. Het bevat verschillende actieve verbindingen, zoals antioxidanten en ontstekingsremmende stoffen. Salie wordt daarom soms gebruikt als een natuurlijk middel tegen keelpijn, verkoudheid en hoesten. Het wordt ook gebruikt als een traditioneel huismiddeltje om mond- en tandvleesinfecties te behandelen.
Waar kan je salie kopen?
Mijn ervaring is dat je tegenwoordig bij de meeste supermarkten gewoon salie kunt kopen in van die plastic bakjes in de koeling. Mocht jouw supermarkt dit niet verkopen, dan zit er ook altijd salie in de ‘Italiaanse kruidenmix’, te vinden in dezelfde koeling. Vaak heb je niet zoveel salie nodig, dus dan is dat ook prima. Zelf ga ik altijd naar onze groenteboer die veel grotere zakjes verkoopt voor een veel nettere prijs. Voordeel is dat we dan genoeg overhouden om gefrituurde salieblaadjes te maken voor bij de Italiaanse borrelplank (tip!)
Als je een tuin hebt is dit trouwens ook een leuk kruid om zelf te planten. Salie is winterhard en zo heb je altijd verse salie bij de hand.
Gnocchi eerst bakken of niet?
Je kunt de gnocchi na het koken in het salie-boter mengsel gooien en samen even kort bakken totdat de gnocchi en de saus goed zijn gebonden. Als je van wat meer knapperige gnocchi houdt, zoals wij, dan kun je beter de aardappelgnocchi eerst even in een beetje boter bruin bakken en dan pas de salieboter erbij doen. Als je dat niet doet verbrandt de salie waarschijnlijk snel.
Gnocchi met salie en boter als voorgerecht of hoofdgerecht
Voor dit recept ben ik er vanuit gegaan dat je het zult eten als hoofdgerecht. In dat geval heb je hier met twee normale eters voldoende aan. Als je de gnocchi wilt eten als primi (voorgerecht) onderdeel van een groter diner, dan eet je hier met 3 à 4 personen van.
Heb je nieuwsgierig naar andere gnocchi recepten? Kijk dan eens bij ons recept voor gnocchi met kaassaus. Ook leuk is dit basisrecept om eenvoudig zelf aardappelgnocchi te maken.
Gnocchi met salie en boter – binnen 10 minuten klaar
Ingrediënten
Ingrediënten
- 500 g aardappelgnocchi
- 10 verse salieblaadjes In dunne reepjes gesneden
- 4 eetlepels ongezouten boter
- 1 teentje knoflook fijngehakt
- Zout naar smaak
- Versgemalen zwarte peper naar smaak
- Geraspte Parmezaanse kaas optioneel, ter garnering
Instructies
Bereidingswijze
- Breng een grote pan met licht gezouten water aan de kook. Voeg de gnocchi toe en kook ze volgens de instructies op de verpakking. Gnocchi is gaar zodra ze naar boven komen drijven. Giet ze af en zet opzij.
- Verhit ondertussen een grote koekenpan op middelhoog vuur. Voeg de boter toe en laat het smelten tot het begint te borrelen.
- Voeg de gehakte knoflook en salieblaadjes toe aan de pan. Bak ze gedurende 1-2 minuten tot de knoflook goudbruin en geurig is, en de salie knapperig begint te worden.
- Voeg de gekookte gnocchi toe aan de pan en schud voorzichtig om ervoor te zorgen dat de gnocchi gelijkmatig bedekt is met de salieboter. Bak de gnocchi nog 2-3 minuten, of tot ze licht goudbruin worden.
- Breng de gnocchi op smaak met zout en peper naar wens. Proef en pas de kruiden indien nodig aan.
- Haal de pan van het vuur en serveer de gnocchi met salie en boter direct. Garneer eventueel met geraspte Parmezaanse kaas.