Gefrituurde groente in een knapperig jasje

28.6K

Wij gaan natuurlijk een paar keer per jaar naar Italië als het even kan. Een van de dingen waar ik het meeste op verheug zijn de uitgebreide antipasti. De tafel helemaal vol met schalen en schaaltjes met allerlei lekkere kaas, vleeswaren en andere kleine gerechtjes. Een van mijn favorieten gerechtjes zijn de verdure fritte, oftewel de gefrituurde groente in een knapperig jasje. Wij maken dit gerecht graag als antipasti of als aperitivo bij de zondagmiddagborrel. Het recept voor gefrituurde groente in een knapperig jasje delen we graag met je.

Gefrituurde groente

Voor de gefrituurde groente (verdure fritte) gebruikte ik dit keer aubergine en courgette. Je kunt natuurlijk ook andere groentes nemen zoals wortel, bloemkoolroosjes, broccoliroosjes, champignons, venkel en zelfs courgettebloemen (als je die kunt krijgen).

Belangrijk is dat je de groente snijdt, zodat de stukken niet te groot worden. Anders wordt je groente namelijk niet goed gaar en is het bovendien lastig te eten. Aubergine en courgette snij je het beste in de maat van franse frietjes, dus dunne lange reepjes van een centimeter of 10.

In het geval dat je bloemkool of broccoli wilt frituren, dan maak je kleine roosjes. Je doet dit zodat de groentes gaar (genoeg) worden tijdens het frituren.

Gefrituurde groente - verdure fritte
Gefrituurde groente – verdure fritte

Tip: bierbeslag voor gefrituurde groente

Het beslag voor gefrituurde groentes is heel eenvoudig te maken. Je hebt alleen bloem, eigeel en wat vocht nodig. Je kunt het beslag maken met gewoon koud water, maar lekkerder is met bruiswater of nog beter: met bier!

Je kunt gewoon pils gebruiken voor het bierbeslag van je verdure fritte. Je krijgt dan een nog vollere smaak van je gefrituurde beslag. Het (bier)beslag moet ongeveer de dikte hebben van pannenkoekenbeslag.

Verdure fritte even door de bloem

Bij het maken van de gefrituurde groente is het belangrijk dat je de groente eerst door de bloem en daarna door het beslag haalt. Dit doe je om het vocht in de groente te vangen en het bierbeslag nog beter te laten hechten aan de groente.

Het handigste is dat je de groente door de bloem rolt en daarna even het overtollige bloem er af schudt. Daarna doe je de groentes in kleine porties in het beslag. Haal de groentes uit het beslag en laat even uitlekken boven de beslagkom.

Als je een grote pan neemt dan kun je redelijk wat groente tegelijk frituren en ben je in je in drie of vier batches binnen 15 à 20 minuten klaar met de verdure fritte.

Zelf een antipasti plank maken?

Wat wij vaak doen is het maken van een antipasti plank of Italiaanse borrelplank. Wil je zelf een schaal op plank met antipasti maken met meerdere Italiaanse gerechtjes en Italiaanse hapjes?

Dan kun je naast dit gerecht ook o.a. ook gefrituurde broodballetjes in tomatensaus, gefrituurde salieblaadjes, focaccia met kaas en uien of bonenpuree uit Puglia maken.

Kijk voor veel meer inspiratie voor je borrelplank dan vooral ook bij onze blog over het maken van je eigen Italiaanse borrelplank.

Buon appetito!

Gefrituurde groente - verdure fritte

Gefrituurde groente in een knapperig jasje

In Italië krijg je regelmatig gefrituurde groente (verdure fritte) als antipasti als je uit eten gaat. Deze snack is heel makkelijk te maken en heerlijk als snack bij de borrel of als antipasto bij je diner. Wij gebruikten deze keer courgette en aubergine, maar je kunt natuurlijk ook andere groentes proberen.
5 van 3 stemmen
Voorbereidingstijd 10 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Totale tijd 25 minuten
Gang Antipasti en snacks
Keuken Italiaans
Porties 4 personen

Equipment

  • Pan om in te frituren

Ingrediënten
  

  • 500 gram groente (bijv. courgette en aubergine)
  • 100 gram bloem
  • 1 liter zonnebloemolie

Voor het beslag

  • 1 eidooier
  • 200 ml ijskoud bier of spa rood
  • 100 gram bloem
  • 1 theelepel zout

Instructies
 

  • Meng de ingrediënten voor het beslag in een grote kom met een garde door elkaar tot je een mooi glad beslag hebt (lijkt qua structuur op pannenkoekenbeslag).
  • Snij de groentes in repen ter grootte van franse frietjes. Je kunt de schil van de aubergine en courgette gewoon laten zitten.
  • Verhit de olie in een grote pan tot 180 graden.
  • Neem een handje groentefrieten en rol deze in de resterende bloem. Haal de groente uit de bloem en dompel onder in het beslag.
  • Haal de groente beetje bij beetje uit het beslag en laat even uitlekken boven de beslagkom. Laat nu steeds wat groente in de olie zakken. Doe niet teveel tegelijk er in want dan zakt de temperatuur van het vet te snel.
  • Haal de groente een beetje uit elkaar als ze teveel aan elkaar plakken en keer af en toe in de pan. Schep de groente uit de pan als ze mooi goudbruin zijn en laat uitlekken op een schaal met keukenpapier. Herhaal bovenstaande stappen totdat je al de groente hebt verwerkt.
  • Leg de groentes op een mooie grote schaal en bestrooi met wat zout. Als je het lekker vindt kun je de gefrituurde groente ook besprenkelen met wat verse citroensap. Buon appetito!
Trefwoord antipasti, vegetarisch, voorgerecht
Heb je dit recept geprobeerd?Maak een foto en noem @Foodhunting_Italia of tag #foodhunting_italia op de socials!
5 from 3 votes (3 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering




Close
Foodhunting Italia © Copyright 2021. All rights reserved.
Close