Op dit moment zitten we midden in een verbouwing. Onze badkamer en toilet worden helemaal vernieuwd, dus we kamperen op dit moment een beetje in ons eigen huis. Ik weet niet of je wel eens midden in een verbouwing hebt gezeten, maar het hele huis ligt vol stucloop om de vloer te beschermen en alles is enorm stoffig. Ook in de keuken is het daarom door het al het stof en rotzooi een beetje behelpen. We koken daarom deze weken even niet zo uitgebreid, maar maken we vooral eenvoudige gerechten die snel klaar zijn. Vandaag maken we een heerlijke spinaziesalade met geroosterde tomaten aan de steel, pijnboompitjes, balsamico en zwarte olijven.
Geroosterde tomaten
Elke keer als we ze maken staan we weer verteld van de fantastische smaak van geroosterde tomaten uit de oven. Je neemt hiervoor cherrytomaatjes aan de steel en besprenkelde deze met wat olijfolie. Een minuut of 7-8 in de oven op 250 graden en je hebt een smaakexplosie. Juist deze geroosterde smaak is heerlijk bij de licht notige smaak van de spinaziesalade.
Dressing van balsamico
Zelf ben ik liefhebber van eenvoudige dressings op basis van olie en azijn. Als je een goede dressing maakt dan haal je alle smaken van ingrediënten naar boven zonder deze te overheersen. Voor de dressing gebruikte ik deze keer een goede balsamico azijn, verse citroensap en wat goede olijfolie. Voor het mengen van de dressing gebruik ik altijd gewoon een uit potje met deksel. Even schudden en klaar is de dressing voor de spinaziesalade.
Spinaziesalade als hoofd- of bijgerecht
Deze spinaziesalade is lekker als maaltijd, maar ook heel geschikt als lunch of bijgerecht bij een diner. De spinaziesalade is bijvoorbeeld heerlijk bij geroosterde pork belly ,de saltimbocca alla Romana of de involtini van kip.
[adinserter block=”7″]Spinaziesalade met geroosterde tomaten en balsamico dressing
Equipment
- Potje of shaker voor de dressing
Ingrediënten
- 250 gram bladspinazie
- 3 eetlepels olijfolie (extra vergine)
- sap van een halve citroen
- 1 eetlepel balsamico azijn
- 16 zwarte olijven zonder pit (bijv. taggiasche)
- 2 eetlepels pijnboompitjes
- 12 cherrytomaatjes aan de steel
- olijfolie (extra vergine)
- peper en zout
Instructies
- Meng de olijfolie, het citroensap en de balsamico in een potje en schud goed door tot je een mooie gladde dressing hebt.
- Verwarm de oven op 250 graden en knip de steel van de tomaten in twee delen. Doe de tomaten in een kleine ovenschaal en besprenkel met wat olijfolie. Zet in de oven op als deze op temperatuur is en laat de tomaten ongeveer 7-8 minuten roosteren.
- Rooster intussen de pijnboompitjes lichtbruin in een klein koekenpannetje. Haal van het vuur als deze klaar zijn en zet even opzij.
- Doe de gewassen spinazie in een grote schaal en schenk de dressing erover. Strooi ook de pijnboompitten en de olijven eroverheen en wat peper en zout naar smaak. Meng goed door.
- Schep de salade op de borden en leg op ieder bord een takje met geroosterde tomaten. Buon appetito!