Gnocchi di patate
Bij de Italiaanse keuken denk je meteen aan pasta en risotto als voorgerecht (‘primi’). Maar heb je in plaats daarvan ook wel eens aardappelgnocchi gegeten? Gnocchi di patate zijn kleine balletjes van aardappel en meel en zijn typisch Italiaans. De eerste keer dat ik gnocchi in Italië bestelde waren we op stedentrip in Florence. Daar liepen we per toeval een restaurant binnen waar aardappelgnocchi met truffelsaus op de kaart stond. Dit gerecht was zo ontzettend lekker dat ik er zo nu en dan nog over droom. Later kwamen we erachter dat dit restaurant in de wijde omtrek bekend stond om dit gerecht. Vandaag daarom een recept voor gnocchi met truffelroomsaus.
Zelf gnocchi maken
Net zoals bij pasta kun je bij gnocchi kant-en-klare gnocchi kopen of ervoor kiezen om het zelf te maken. Als je de tijd hebt (of er voor neemt) raad ik je dit recept om aardappelgnocchi zelf te maken aan.
De aardappelgnocchi uit de winkel zijn prima, maar eigengemaakte gnocchi is toch van een hele andere categorie. Zelf had ik dus nog nooit zelf aardappelgnocchi gemaakt, maar nu wil ik eigenlijk ook niet meer anders.
Zelf gebruiken we een handig ‘gnocchiplankje‘ met ribbels waarmee je hele mooie exemplaren kunt maken. Je kunt de aardappels stampen met een klassieke pureestamper, maar eigenlijk wordt de puree daarmee niet fijn genoeg. Gebruik liever een pureeknijper voor het beste resultaat.
Even bakken
Hoewel het wel even een klusje is om aardappelgnocchi maken kun je makkelijk een grotere hoeveelheid maken. Dan valt de tijd die je er aan besteedt natuurlijk weer reuze mee. Met deze aardappelgnocchi heb je ook de basis voor een fantastisch voorgerechtje bij diners.
De zelfgemaakte gnocchi zijn namelijk goed voor te bereiden en ze hoeven maar een paar minuten te koken. Lekker is wel om ze na het koken even aan te bakken in wat roomboter. Zo krijgen ze een onweerstaanbaar klein bruin korstje.
Makkelijk invriezen
Als je meer aardappelgnocchi maakt dan je in een keer kunt eten (wat zeker aan te raden is), dan kun je de aardappelgnocchi makkelijk invriezen.
Om ervoor te zorgen dat ze bij het invriezen niet aan elkaar plakken kun je de gnocchi het beste op een bord met huishoudfolie leggen en een half uur in de vriezer leggen zodat ze licht bevriezen. Daarna kun je ze in een bak of zak doen.
Buon appetito!
Zin in andere aardappelgnocchi recepten of toch niet zo zin in truffel? Bekijk dan ook eens onze gnocchi met kaassaus!
Gnocchi met truffelroomsaus
Equipment
Ingrediënten
- 500 gram aardappels
- 150 gram bloem
- half ei
- 250 ml room
- 3-4 eetlepels truffeltapenade
- 25 gram boter
- peper en zout
Instructies
- Kook de aardappels gaar in zout water en giet af. Knijp de aardappels fijn met pureeknijper of stamp de aardappels fijn met de stamper. Zorg dat je geen klonten meer hebt.
- Meng de bloem, het ei en wat zout door de aardappels en kneed tot je een ietwat elastisch deeg hebt. Als het te plakkerig is dan voeg je nog wat bloem toe.
- Bestuif je werkblad met wat bloem. Pak een stuk deeg en rol deze uit tot een rol van ongeveer een centimeter dik. Snij vervolgens de rol in stukjes van ongeveer drie centimeter. Rol de gnocchi met de achterkant van een vork zodat er een klein ribbeltje in komt. en ze mooi rond worden. Ga zo door totdat je alle gnocchi hebt gemaakt.
- Kook circa 500 gram gnocchi in een ruime pan met gezouten water. Als ze boven komen drijven, zijn ze gaar. Ik laat ze altijd 1tot 2 minuutjes koken als ze drijven. Verwarm de boter in een koekenpan en schep de gnocchi met een schuimspaan in de koekenpan. Blijf goed omscheppen zodat ze aan alle kanten goudbruin worden.
- Verwarm intussen in een hapjespan of wok de room, als het begint te bubbelen kun je de tapenade toevoegen. Laat de saus op lager vuur indikken.
- Schep de gnocchi bij de saus en boeg eventueel zout en peper toe. Serveer op voorverwarmde borden.