Wij eten normaal gesproken een aantal dagen in de week geen vlees (update 2023: Leonie is tegenwoordig helemaal vegetariër). Aangezien we iedere week trouw onze biologische groentetas ophalen hebben we genoeg alternatieven voor een lekkere vegetarische maaltijd. Deze week hadden we aubergine in de tas, dus dat vinden we helemaal geen straf. Deze keer geven we jullie het recept voor aubergine uit de oven met mozzarella en tomaten.
Melanzane al forno con mozzarella e pomodoro
De aubergines smeekten er deze keer om samen verwerkt te worden in een heerlijk groentegerecht uit de oven. Leonie stelde daarom voor om deze keer een klassieker uit de Italiaanse keuken te maken: melanzane al forno con mozzarella e pomodoro.
Dit gerecht wordt ook wel aangeduid als aubergine gratin met mozzarella en tomaten. Het is een heerlijk ovengerecht dat de smaken van geroosterde aubergines, romige mozzarella en smaakvolle tomatensaus combineert.
Aubergine uit de oven
Op zich is het gerecht heel eenvoudig om te maken en bovendien niet zo heel veel werk. Wel moet het gerecht even een tijdje in de oven staan. Dus als je geen haast hebt is dit een ideaal vegetarisch gerecht voor door de week.
Je kunt in de tussentijd lekker wat anders gaan doen of een lekker glaasje wijn inschenken. 🙂
Handige ovenschalen
Een goede ovenschaal is wel fijn bij dit soort ovengerechten. Zelf zijn wij liefhebber van deze set ovenschalen, omdat je in deze set 3 verschillende handige maten schalen hebt. Ook zitten er hele handige afsluitdeksels bij, dus je hebt geen gedoe met huishoudfolie in de koelkast als je wat van je ovenschotels overhoudt of als je de ovenschotel al hebt voorbereid en even koel wilt houden.
Italiaanse ovenschotel
Het resultaat is een smaakvolle en bevredigende Italiaanse ovenschotel, perfect als hoofdgerecht voor vegetariërs, maar ook als een lekker bijgerecht bij een Italiaanse maaltijd. Wij vinden dit in ieder geval een heerlijke manier om aubergines te verwerken en een favoriet bij ons voor door de week als we zin hebben in een aubergineschotel uit de oven.
Andere lekkere gerechten met aubergine
Als je op zoek bent naar lekkere gerechten met aubergine, kunnen we je in ieder geval de volgende gerechten aanraden:
- Melanzane alla Parmigiana uit Sicilië
- Pasta met gefrituurde aubergine en tomatensaus
- Gevulde aubergine met een krokant korstje uit de oven
- Gefrituurde groente in een knapperig jasje
Aubergine uit de oven met mozzarella en tomaten
Ingrediënten
- 2 grote aubergines
- 400 gram tomaten uit blik
- 250 gram cherry tomaten
- 1 bosje verse basilicum 20 gram
- 200 gram mozzarella
- 1 à 2 tenen Knoflook
- olie
- wittewijn azijn
- zout en peper
Instructies
- Verwarm de oven voor op 200 graden. Snij de aubergines in de lengte in vier stukken en snij dit vervolgens in kleinere stukken van ongeveer een centimeter dik.
- Doe de aubergines met de tomaten uit blik, de cherry tomaten en de gehalveerde teen knoflook in een ovenschaal. Doe hier vervolgens een scheut olijfolie, een scheutje wittewijn azijn en wat zout en peper over en meng alles goed door met je handen.
- Zet de ovenschaal 20 minuten in de oven. Voeg na 20 minuten de in stukken gesneden mozzarella toe en zet de schaal nog 10 minuten in de oven. Je kunt, wanneer je dat lekker vindt, de grill nog even een paar minuten aanzetten voor wat extra kleur. Verdeel wat verse basilicum over het gerecht.
- Buon appetito!
waar heb ik de tomaten in blik voor nodig in dit recept?
Hoi Anna, de tomaten uit blik heb je nodig in stap 2 van het recept, net als de cherry tomaten.
groet,
Arnoud