Update: 2 juli 2023
Een tijdje geleden hadden wij twee grote bossen cavolo nero (palmkool in het Nederlands). Cavolo nero is familie van de boerenkool en lijkt daar in de verte ook op wat smaak en structuur betreft. Omdat we dus flink wat cavolo nero hadden, heb ik met ene bos een heerlijke Toscaanse soep gemaakt. De andere bos gebruikte ik voor totaal iets anders: een zelfgemaakte pesto van cavolo nero.
Pesto van cavolo nero zelf maken
Normaal gesproken maak je pesto met een grote bos verse basilicum, maar in dit geval liet ik de basilicum weg en verving dat door de cavolo nero. Verder gaan er natuurlijk zoals gebruikelijk pijnboompitten, parmezaanse kaas en olijfolie in. Hardstikke makkelijk om te maken en ontzettend lekker bovendien. Wij gebruikten de pesto al een keer als basis voor een simpele pastasaus en we aten het ook al een keer lekker op een stukje versgebakken brood.
Bewaar pesto in potjes
We hadden een flinke bos palmkool en hebbe daarom ook een beste hoeveelheid pesto gemaakt. Nadat we er lekker pasta mee gekookt hadden, hebben we wat we over hadden meteen ingemaakt in een paar schone uitgekookte potjes. Op die manier kunnen we er nog een tijdje van de lekker pesto genieten. Nadat een potje geopend is moet je het wel redelijk snel opeten.
Eet smakelijk! Ik ben benieuwd wat je er van vindt! Laat je even weten wat je van het recept vindt in de comments hieronder?
Verrassende pesto van cavolo nero (palmkool)
Ingrediënten
- 1 bos cavolo nero (palmkool) (circa 400 gram)
- 40 gram pijnboompitten (geroosterd)
- 40 gram blanke amandelen (geroosterd)
- 80 gram Parmezaamse kaas (geraspt),.Je kunt ook Pecorino gebruiken
- 1 teentje Knoflook
- olijfolie (extra vergine)
- zout en peper naar smaak
Instructies
- Haal de cavolo nero van de harde stelen en hak het blad fijn. Gooi de harde stelen weg. Blancheer de cavolo nero een paar minuten in kokend water en giet af.
- Rooster intussen de pijnboompitjes en amandelen tot ze licht gekleurd zijn. Snij intussen de kaas in grove stukken.
- Doe de cavolo nero, de knoflook, de pijnboompitjes en de amandelen in de keukenmachine/blender en hak het mengsel fijn. Voeg vervolgens de stukken kaas toe en hak verder fijn.
- Voeg een beetje olijfolie toe en hak de pesto fijn tot een mooi glad en consistent mengsel. Let op dat het niet te vochtig, maar ook niet te droog wordt.
- Voeg naar smaak peper en zout toe
Ik maak allerlei soorten pesto want ik ben er dol op en het is een ideale smaakmaker ook in soepen en sauzen; and deze ga ik binnenkort ook maken. Een tip voor het bewaren van pesto heb ik van mijn dochter die al meer dan 20 jaar in Italië woont en heeft leren koken van haar lieve Italiaanse schoonmoeder.
Nadat je pesto hebt gebruikt vul het potje weer bij met ruim olijfolie zodat de pesto totaal onder het nieuwe laagje olie zit. Houdt de randen van het potje schoon met een keukenpapiertje. Het mooie is dat je het potje nu buiten de koelkast heel erg lang kunt bewaren. Een vergeten potje heeft zeker 2 jaar bij mij achter in een kast gestaan en was nog steeds goed!
Hoi Magda, een flinke laag olie bovenop de pesto en het potje schoonhouden is inderdaad een hele goede tip voor de conservering. Zonde als je de zelfgemaakte pesto al snel moet weggooien. We zijn heel benieuwd wat je van deze pesto vindt!