Sinds jaar en dag hebben wij iedere week een biologische groentetas. Elke keer is het weer een verrassing wat voor groentes er in zitten. Zoals het een biologische tas betaamt volgt de inhoud in grote lijnen de seizoenen. We zitten nu overduidelijk in het seizoen van de cavolo nero, oftewel palmkool (in de verte familie van de boerenkool). Een goede gelegenheid om daar een eenvoudige, maar heerlijke Toscaanse soep met witte bonen mee te maken.
Cavolo nero
Cavolo nero is een groente die van oorsprong veel in Toscane wordt verbouwd. Het lijkt qua structuur en smaak een beetje op onze boerenkool, maar de bladeren zijn veel groter en wat steviger. Ook is de smaak wat verfijnder.
Toscaanse soep met cavolo nero en witte bonen
In Nederland vind je deze groente vooral bij biologische groentewinkels en is ook populair bij mensen met een eigen groentetuin. Tegenwoordig kun je cavolo nero echter soms ook (gesneden) kopen bij de gewone supermarkten zoals de Albert Heijn. Daarmee is cavolo nero een typisch zo’n vergeten groente die langzaamaan steeds weer meer aandacht krijgt van het grote publiek. Wat mij betreft helemaal terecht, want het is een groente waarmee je alle kanten op kunt!
Toscaanse soep
Deze keer geef ik je een heerlijk recept voor een eenvoudige en lekker stevige soep die van oorsprong uit Toscane komt (net zoals de cavolo nero, kan geen toeval zijn… :)) Zelf heb ik mijn soep deze keer met gewone witte bonen gebruikt, maar je kunt natuurlijk lekker variëren met andere bonen zoals cannellinibonen of borlottibonen. Wat ook een aanrader is om een paar dikke plakken brood te roosteren en deze met een flinke scheut olijfolie te besprenkelen. Je kunt het brood dan bij de soep serveren of er zelfs een beetje in, zodat het brood alvast een beetje zacht wordt.
Eet smakelijk en laat even weten wat je vind van het de soep in de comments hieronder!
Toscaanse soep met cavolo nero en bonen
Ingrediënten
- 1 bos cavolo nero (palmkool)
- 2 stengels bleekselderij
- 1 Ui
- 1 wortel
- 750 ml groentebouillon
- 250 gram witte bonen
- olijfolie (extra vergine)
- Peper en zout
Instructies
- Snij de ui, wortel en bleekselderij in kleine stukjes en fruit deze aan in een flinke scheut olijfolie.
- Maak intussen de cavolo nero schoon door de bladeren van de dikke stelen te trekken. Snij het blad in dunne reepjes. De stelen gooi je weg.
- Doe de cavolo nero bij de uien, wortel en bleekselderij in de pan en bak een paar minuten mee. Voeg vervolgens de witte bonen toe en de groentebouillon.
- Laat de soep een klein half uurtje zachtjes koken. Dien op met een lekker stuk knapperig brood met lekker olijfolie. Eet smakelijk!