Spicy chili olie voor je pasta en pizza

13.2K

Als je weleens eens in Italië  op vakantie bent geweest dan heb je vast wel eens gezien dat ze daar van die die heerlijke pittige chili olie overheen over de pasta of pizza heen schenken. Deze olie geeft je gerecht namelijk net nog even die extra pittige kick die het onweerstaanbaar maakt. Wist je dat je deze pittige chili olie (olio al peperoncino) ook heel makkelijk zelf kunt maken?

Chili olie - olio al peperoncino

Zelfgemaakte chili olie

Deze olio al peperoncino komt van oorsprong uit het zuiden van Italië, uit Calabrië. Dit is de zuidelijkste Italiaanse provincie en ligt in de punt van de laars. De olio al peperoncino wordt in Italië ook wel olio santa genoemd (heilige olie).

Zelf pittige olie maken met gedroogde chilipepers

Zelf vind ik het bijvoorbeeld heerlijk om een scheutje chili olie over mijn zelfgemaakte pizza’s te schenken vlak voor het serveren. Ik heb daarom altijd een fles chili olie binnen handbereik staan. Je kunt deze flesjes met pittige peper olie natuurlijk kant en klaar in de supermarkt kopen, maar je kunt het ook heel eenvoudig zelf maken. Veel lekkerder en veel goedkoper bovendien. Want als je het eenmaal gebruikt schenk je het voortaan overal overheen! Je moet alleen wel even geduld hebben voordat je de olie kunt gebruiken. Na drie weken is de smaak van de pepers in de olie getrokken en kun je het gebruiken. Als je slim bent maak je dus een paar flessen tegelijk als je veel pittige olie gebruikt.

Waar gebruik je chili olie voor?

Eigenlijk kun je over de meeste pasta en pizza gerechten chili olie sprenkelen. Maar persoonlijk vindt ik dat het lekkerste bij pasta en pizza op basis van een lekkere tomatensaus. Denk dan aan een spaghetti puttanesca of een pizza met mozzarella en ‘nduja (al is die laatste ook al behoorlijk pittig van zichzelf). Ook over pasta met zeevruchten vind ik het vaak heel lekker, zoals een spaghetti alle vongole.

Chili olie - olio al peperoncino

Pittige chiliolie (olio al peperoncino)

Deze olio al peperoncino komt van oorsprong uit het zuiden van Italië, uit Calabrië. Dit is de zuidelijkste Italiaanse provincie en ligt in de punt van de laars. De chili olie is heerlijk over pasta en pizza en wordt in Italië ook wel olio santa genoemd (heilige olie).
3.89 van 9 stemmen
Bereidingstijd 10 minuten
Totale tijd 10 minuten
Gang Sauzen en dips
Keuken Italiaans
Porties 500 mililiter

Ingrediënten
  

Chili olie

  • 500 ml olijfolie (extra vergine) extra vergine
  • 10 stuks Chilipeper gedroogd

Benodigdheden

  • 1 Fles afsluitbaar, 500 ml

Instructies
 

  • Kook de fles 10 minuten uit in een grote pan water. Doe de dop de laatste minuut erbij. Haal de fles en de dop uit het water en laat uitlekken op een schone theedoek. Op deze manier voorkom je dat je chili olie bederft.
  • Haal de steeltjes van de gedroogde chilipepertjes en doe de pepertjes in de fles.
  • Voeg nu de olie toe en sluit de fles goed af.
  • Laat de fles minimaal drie weken op een koele donkere plek rusten.
Trefwoord homemade, olie
Heb je dit recept geprobeerd?Maak een foto en noem @Foodhunting_Italia of tag #foodhunting_italia op de socials!

Join the Conversation

  1. Marcus Van Gestel says:

    Beste Arnaud,
    Haal de steeltjes van de gedroogde chilipepertjes en doe deze in de fles, schrijf je.
    Wat doe je dan met de pepertjes?

    1. George says:

      Dat was ook mijn vraag..!
      😂😂😂

3.89 from 9 votes (9 ratings without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering




Close
Foodhunting Italia © Copyright 2021. All rights reserved.
Close