Het afgelopen voorjaar heb ik zelf een een houten kweektuin/-kas op poten gemaakt voor op ons balkon om groene tuinkruiden te kweken. Na een zomer kan ik zeggen dat het een groot succes is. De tuinkruiden (o.a. basilicum, munt, salieblaadjes, rozemarijn, peterselie en koriander) willen uitstekend groeien.
Omdat de bak niet heel erg groot is moet ik de planten af en toe een beetje bijsnoeien. Zonde natuurlijk om dit dan weg te gooien, dus daar probeer ik dan iets lekkers mee te maken. Deze keer had ik behoorlijk wat grote salieblaadjes, maar wat doe je daar dan mee?
Salieblaadjes frituren
Afgelopen zomer genoten wij van een heerlijke apericena (borrel met hapjes als avondeten) in de tuin van agristurismo Terrasabina (bij Poggio Mirteto, Lazio). Alles wat we daar aten kwam uit de eigen tuin of vlakbij uit de buurt.
Een van de hoogtepunten was waren mij betreft de gefrituurde saliebeignets. Het was zo eenvoudig en zo ontzettend smaakvol. Echt een gerechtje om thuis ook een keer te gaan maken. En nu ik zoveel salieblaadjes over heb na het snoeien is dit het juiste moment.
Het is eigenlijk heel makkelijk om gefrituurde salie te maken en ze zijn ontzettend lekker als aperitief of als garnering bij een gerecht.
Je maakt ze binnen een kwartiertje en ze zijn het allerlekkerste als je ze direct serveert. Buon appetito!
Gefrituurde salieblaadjes (beignets)
Ingrediënten
- 24 stuks salieblaadjes Laat het steeltje er aan zitten
- 100 gram bloem
- 1 eiwit
- snufje natriumbicarbonaat Dit geeft een wat luchtiger korstje. Je kunt het ook weglaten als je dit niet in huis hebt
- scheutje ijskoude Spa rood Of een ijskoud biertje
- Peper en zout Naar smaak
- zonnebloemolie om in te frituren
Instructies
- Meng de bloem met het eiwit, een snufje natriumbicarbonaat en wat peper en zout.
- Voeg nu het water toe totdat je een dik beslag hebt (iets dikker dan pannenkoekenbeslag).
- Verhit in een klein pannetje de olie tot ongeveer 180 graden. Ik gebruik hiervoor altijd een digitale voedselthermometer.
- Haal de salieblaadjes stuk voor stuk door het beslag en laat het overtollige beslag er aflopen. Laat het salieblaadje vervolgens rustig in de hete olie zakken. Voeg zoveel salieblaadjes toe aan de pan totdat deze vol is. Laat de salieblaadjes een paar minuten bakken totdat ze goudbruin zijn. Laat de saliebeignets die klaar zijn uitlekken op een stukje keukenrol. Herhaal totdat je alle salieblaadjes hebt gefrituurd.
- Buon appetito!
Bij de ingrediënten staat geen ei vermeld. En in de beschrijving vind ik dan weer het bakpoeder niet terug. Misschien het recept eens herschrijven?