Huisgemaakte piccalilly – overal lekker bij

9.8K

Ik kende piccalilly als iets van vroeger dat we bij altijd de boerenkool stamppot aten. In geen jaren heb ik het meer gegeten of zelfs aan gedacht. Tot ik onlangs op een feestje stond waarbij het feestcomité zichzelf had ingespannen tot de productie van een zelfgemaakte piccalilly. Dit vond ik eigenlijk zo lekker, dat ik nu ook zelf aan de slag ben gegaan en een paar potjes heb gemaakt. Daarom deze keer het recept voor zelfgemaakte piccalilly.

Recept voor huisgemaakte piccalilly
Recept voor huisgemaakte piccalilly

Wat is piccallily?

Piccalilly zijn ingelegde groentes (pickles) in een felgele saus met o.a. mosterd en kurkuma (vandaar de felgele kleur). De naam piccalilly is afgeleid van het het Engelse woord ‘pickles’ (wat overigens weer komt van het Nederlandse woord ‘pekelen’. Piccalilly bevat stukken groente, zoals bloemkool en sperzieboontjes, die eerst een dag in een zoutbadje hebben gelegen en daarna in een gele saus komen. Daarna laat je de groente een tijd staan in de potten.

Op deze manier pickles maken van verse groente lijkt een beetje op het maken van een Giardiniera of agrodolce. In beide gevallen maak je verse groente van de tuin in om langer te bewaren.

Geduld voordat je de pickles kunt proeven

Voor zelfgemaakte pickles heb je namelijk wel even geduld nodig, want het is pas na een week of zes op z’n lekkerst. Het resultaat proef ik pas over een tijdje (het is namelijk bepaald geen quickalilly…), maar ik zie nu al dat het niet te vergelijken is met de piccalily die je uit de potjes in de supermarkt kent. Als je de potten op een droge, koele en donkere plek bewaart, dan blijft je voorraad zeker een jaar goed. Je kunt dus een flinke portie in een keer maken!

Maak eenvoudig je eigen huisgemaakte piccalilly

Huisgemaakte piccalilly

Zelfgemaakte piccalilly is overal lekker bij en je maakt heel eenvoudig zelf een paar potjes voor in de voorraadkast. Een ideaal recept!
5 van 1 stem
Voorbereidingstijd 15 minuten
Bereidingstijd 15 minuten
Rusttijd 1 dag
Totale tijd 1 dag 30 minuten
Gang Bijgerecht, Sauzen en dips
Keuken Nederlands
Porties 4 potjes

Equipment

  • 4 potjes à 320 ml

Ingrediënten
  

  • 1 kilo kleingesneden groentes: (bloemkool, sperzieboontjes, paprika, tomaatjes, komkommer)
  • 50 gram zout
  • 30 gram maizena
  • 10 gram kurkuma
  • 10 gram mosterdpoeder
  • 15 gram gele mosterzaadjes
  • 1 theelepel gemalen komijnzaadjes
  • 1 theelepel gemalen korianderzaadjes
  • 600 ml azijn
  • 150 gram kristalsuiker
  • 50 gram honing

Instructies
 

  • Snij de groentes in kleine stukjes en doe deze in een ruime schaal. Strooi het zout over de groentes en meng goed door. Laat het mengsel op een koele plaats ongeveer 24 uur staan.
  • Kook intussen de potjes en dekseltjes ongeveer een kwartier in kokend water om te steriliseren. Laat potjes en deksels uitlekken op een schone theedoek.
  • Spoel na 24 uur de groentes goed af en laat goed uitlekken.
  • Breng de azijn samen met de suiker en de honing aan de kook. Meng intussen de droge ingrediënten en giet er een klein beetje van de azijn bij, zodat je een pasta krijgt.
  • Als de azijn kookt schep je een beetje bij de pasta. Roer goed door zodat je geen klontjes krijgt. Doe het mengsel vervolgens in de pan met kokende azijn en kook een paar minuten mee. De saus wordt dikker.
  • Meng de saus goed door de groentes en vul de potjes gelijkmatig. Sluit de potjes af en zet ze op de kop en laat afkoelen.
  • Wacht minimaal zes weken totdat je het eerste potje opent…
Trefwoord homemade, slowcooking, vegetarisch
Heb je dit recept geprobeerd?Maak een foto en noem @Foodhunting_Italia of tag #foodhunting_italia op de socials!

Join the Conversation

  1. Ik vind het een heerlijk fris smakende piccalily.diana

5 from 1 vote (1 rating without comment)

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering




Close
Foodhunting Italia © Copyright 2021. All rights reserved.
Close