De lekkerste zelfgemaakte pizzabodem

9.2K

Het is natuurlijk schandalig dat mijn laatste blogpost op foodhunting alweer zo’n tijd geleden verschenen is. Doordat ik de afgelopen maand zo ontzettend druk was met andere dingen had ik helaas veel te weinig tijd om te lekker te koken en te schrijven. Dat gaan we vanaf nu dus mooi weer even anders doen en wat mij betreft voer ik het tempo de komende tijd ook weer even flink op. En wat eet je als je het druk hebt? Pizza natuurlijk! Maar als echte foodie kan ik me toch niet helemaal zetten tot het eten van diepvriespizza’s. Dus als ik echt haast heb eet ik dat gewoon niet. Maar wanneer ik iets meer tijd heb maak ik wel lekker zelf mijn eigen pizza’s. Met een toch wel een tamelijk ultieme pizzabodem die ik na veel zoeken en testen gevonden heb.

Tamelijk ultieme pizzabodem

Iedereen die wel eens in Italië is geweest heeft vast geconstateerd dat je zelfs bij het meest onooglijk restaurantje een veel betere pizza krijgt dan in Nederland. Dat heeft natuurlijk te maken met de gebruikte ingrediënten, een paar millennia meer ervaring, maar vooral ook de oven die gebruikt wordt. Nou kun je moeilijk een paar millennia ervaring opdoen, maar je kunt wel zorgen voor de beste ingrediënten (farina doppio zero, semolina, San Marzano tomaten etc.) en voor een pizzasteen of een goede pizza oven voor binnen of buiten!

Gebruik een pizza oven of pizzasteen

Bij het bakken van een pizza is het belangrijk dat je beschikt over een goede hete oven. Op deze manier krijg je die mooie dikke luchtige korst. Helaas kunnen de meeste ovens thuis maar tot ongeveer 250 graden en dat is eigenlijk niet heet genoeg. Gelukkig zijn er een paar goede opties.

Gebruik een pizzasteen

Wat dan goed helpt is het gebruik van een pizzasteen in je oven. Een pizzasteen verwarm je samen met je oven voor en kan heel erg heet worden. Het houdt bovendien de hitte goed vast. Als je de pizza tijdens het bakken op de pizzasteen bakt , dan wordt de pizza van onderen dus ook heel snel gaar. Deze degelijke pizzasteen gemaakt van lava van de Etna zorgt voor veel knapperiger pizza’s en kost relatief weinig. Een goede pizzasteen gaat oneindig lang mee. Wat mij beteft echt een aanrader dus! Hou natuurlijk wel even rekening met de grootte van je oven als je een pizzasteen aanschaft.

Pizza oven voor binnen

Als je wat vaker pizza’s bakt is een aparte pizza oven misschien wel iets voor jou. Als je binnen pizza’s wilt bakken dan moet je voor het beste resultaat eigenlijk een speciale pizza-oven moeten aanschaffen, zoals deze mooie Ferrari-rode pizzaoven voor binnen gebruik. De temperatuur in zo’n oven komt uit rond de 400 graden i.p.v. 250 graden in een normale oven. Met deze pizza-oven heb je in 5à 6 minuten een pizza gebakken.

Pizza oven voor buiten

Als je ruimte hebt op je terras en je wat vaker pizza’s wilt maken voor de hele familie of gezellig met de buren, dan kun je gaan voor het echte werk: een pizza-oven voor buiten in de tuin. Zoals deze op hout (pellets) gestookte pizza-oven voor buiten. Hiermee bereik je binnen een kwartiertje temperaturen tot maar liefst 460 graden (!) Celsius. Hiermee is iedere pizza binnen 60 seconden klaar! Het resultaat met dit deeg in zo’n echte pizzaoven wordt natuurlijk veel en veel beter.

Verschil Romeinse en Napolitaanse pizzabodem

Er zijn veel recepten voor pizzadeeg, maar in Italië heb je grofweg twee soorten pizzabodems: de Romeinse pizza en de Napolitaanse pizza. De belangrijkste verschillen zijn vooral de dikte van de bodem en de korst. De Romeinse pizza heeft een dikkere bodem en een wat smallere knapperige rand. De Napolitaanse pizza heeft juist een hele dunne bodem en een hele dikke luchtige rand. Ook de manier van maken van het pizzadeeg verschilt. Het deeg voor een Napolitaanse pizza moet veel langer rijzen dan die voor de Romeinse pizzabodem.

Recept voor een tamelijk ultieme pizzabodem

De lekkerste zelfgemaakte pizzabodem

Wanneer ik iets meer tijd heb maak ik wel lekker zelf mijn eigen pizza’s. Met een toch wel een tamelijk ultieme pizzabodem die ik na veel zoeken en testen gevonden heb.

Nog geen beoordeling
Voorbereidingstijd 25 minuten
Rusttijd 1 uur
Totale tijd 1 uur 25 minuten
Gang hoofdgerecht
Keuken Italiaans
Porties 2 personen

Ingrediënten
  

  • 500 gram bloem
  • 7 gram instant gist
  • 2 theelepels zout
  • 320 ml lauwwarm water

Instructies
 

  • Verhit de oven op 250 graden (zo heet mogelijk dus).
  • Doe de droge ingrediënten in een kom en meng het door elkaar. Maak een kuil in het midden en voeg het water toe. Meng het water en de bloem rustig met de hand door steeds wat bloem in het water te schuiven. Je kunt ook voor de snelle variant gaan en gewoon de handmixer met kneedhaken pakken. Kneed het deeg een aantal minuten tot je een mooie soepele bal hebt die niet plakt.
    Geheimtip: weeg het water op een weegschaal, 1 gram = 1 ml water
  • Laat het deeg heel even staan en kneed daarna nog een minuut of vijf goed door. Dek dan af met een stuk huishoudfolie (beetje ingesmeerd met olie tegen het plakkeen zet bij voorkeur weg op een warme plaats. Laat het deeg ongeveer een uur rijzen.
  • Verdeel het deeg in twee of in drie ballen. Bestrooi je werkvlak met wat bloem en rol het deeg uit.
  • Beleg de pizza met je favoriete beleg, maar zorg dat de vulling niet te vochtig is! Hoe minder vocht op de pizza, hoe lekkerder en knapperiger de bodem wordt. Voor inspiratie voor het beleggen van een echte Italiaanse pizza kijk je natuurlijk in De Zilveren Lepel Kookschool Pizza of voor de kinderen in De Zilveren Lepel voor kinderen.
  • Zet de pizza circa 15 minuten in de oven.
  • Buon appetito!
Trefwoord homemade, pizza, slowcooking
Heb je dit recept geprobeerd?Maak een foto en noem @Foodhunting_Italia of tag #foodhunting_italia op de socials!

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Waardering




Close
Foodhunting Italia © Copyright 2021. All rights reserved.
Close