Panzanella
Na het weekend heb ik op maandagavond vaak geen zin om uitgebreid te koken, maar wil aan de andere kant wel lekker en gezond eten. Een heel lekker en makkelijk gerecht is Panzanella. Deze salade is tegelijkertijd vol van smaak, maar ook niet al te zwaar. De salade is ook ontzettend lekker als bijgerecht bij een barbecue en heel geschikt voor vegetariërs en veganisten.
Traditionele broodsalade uit Toscane
De panzanella was van oorsprong een gerecht voor de arme bevolking van Toscane, omdat het gemaakt werd met oud brood en goedkope groentes, zoals tomaten, en eventuele andere left-overs. Tegenwoordig is de panzanella een gerecht dat zelfs ook in de betere restaurants op de kaart staat (vaak wel wat meer fancy gemaakt).
Oud brood
Sinds een tijd bak ik mijn eigen zuurdesembrood. Omdat er geen conserveringsmiddelen inzitten is het brood na een paar dagen wat droger. Zonde om het dan weg te gooien. Je kunt het dan roosteren, maar het is ook enorm geschikt om het te verwerken in een broodsalade. Na het weekend hebben wij bovendien vaak nog wat ciabatta of harde broodjes over, die we anders meestal weg moeten gooien omdat ze uitgedroogd zijn. Nu hoeft dat niet meer, want we maken er voortaan dus lekker panzanella mee. Het gekke is juist dat hoe ouder het brood is, des te lekkerder de salade wordt. Heb je geen oud brood? Leg dan ’s ochtends alvast wat brood op het aanrecht, zodat het ’s avonds mooi droog is.
Lekkere tomaten voor de panzanella
Het is wel belangrijk dat je smaakvolle tomaten gebruikt voor dit gerecht, zoals mooie trostomaten. Als je in de gelegenheid bent, zoek dan even goed naar een paar mooie exemplaren. Helemaal lekker is natuurlijk als je in de zomer smaakvolle tomaten uit eigen tuin (of die van iemand anders) kunt gebruiken. Als je het onderstaande recept volgt heb je een heerlijke salade. Je kunt zelf natuurlijk andere lekkere dingen toevoegen (bijvoorbeeld zwarte olijven of wat ansjovis).
Panzanella – gezonde Italiaanse broodsalade
Ingrediënten
- Ciabatta (half) of twee oude harde broodjes
- 0,5 ui fijn gesnipperd
- 0,5 komkommer in blokjes
- 1 rode paprika in kleine blokjes
- 5 lekkere tomaten in stukjes gesneden
- 1 selderijstengel in dunne plakjes
- 1 teentje knoflook uitgeperst
- handje basilicumblaades grof gesneden/gescheurd
- 0,75 dl extra vergine olijfolie
- 2 eetlepels rodewijn azijn
- peper en zout
Instructies
- Snij/breek het brood in hapklare stukjes en doe het brood in een grote schaal.
- Besprenkel het brood met eens klein beetje water, zodat het een klein beetje vochtig is.
- Doe de overige ingrediënten, behalve de olijfolie en de rodewijn azijn, in de schaal en meng alles goed.
- Voeg vervolgens de olijfolie en rodewijn azijn toe en meng alles weer goed.
- Breng op smaak met peper en (zee)zout.
- Laat de salade ongeveer 15-30 minuten staan, zodat het brood de juiste consistentie krijgt en de smaken goed door kunnen trekken.
- Buon appetito!