Als de feestdagen weer voor de deur is de kans groot dat je op zoek bent naar een mooi vleesgerecht voor bij het familiediner. Dan hebben we een mooie traditionele gevulde rollade die je kunt uitproberen. Deze feestelijke Italiaanse feestrollade heet ‘falsomagro’ en je leest hieronder waarom dat zo is. De falsomagro is een kalfsrollade gevuld met onder andere een gehaktmengsel en eieren.
Gevulde rollade van kalfsvlees
De Falsomagro is een echt Siciliaans gerecht dat over heel Sicilië wordt gegeten. De naam betekent iets als ‘vals mager’ en dat komt doordat de buitenkant van de rollade van mager kalfsvlees is gemaakt en de binnenkant gevuld is met het veel vettere gehakt en eieren. Juist de combinatie van de magere vlezige buitenkant en de wat vettere vulling geeft een fantastische smaak aan het gerecht.
Welk vlees gebruik je voor de gevulde rollade?
Voor een echte falsomagro gebruik je kalfslappen, maar je kunt het gerecht uiteraard ook maken met runderlappen. Het belangrijkste is dat je een mooi stuk vlees hebt die je goed plat kunt slaan zodat het groot genoeg is om je rollade mee te maken. Onze ervaring is wel dat je met kalfsvlees wel een iets zachter resultaat krijgt, maar we hebben het ook wel eens met rundvlees geprobeerd. Allebei is het erg lekker!
Rollade langzaam sudderen in rode wijn
Nadat je de rollade hebt gemaakt sudder je het vlees in anderhalf à twee uur gaar in rode wijn in een braadpan op laag vuur. Op deze manier wordt het vlees heerlijk zacht en kunnen de smaken zich goed ontwikkelen. Zorg voor een lekkere volle rode wijn om de rollade in te stoven, maar je hoeft uiteraard geen dure fles uit het rek te pakken voor dit gerecht. Het is natuurlijk lekker om bij deze heerlijke Italiaanse gevulde vleesrol een bijpassende wijn te vinden, zoals een Montepulciano d’Abruzzo.
Bijgerechten bij de rollade
Het is lekker om bij de falsomagro te zorgen voor een lekker groentegerecht of een salade. Je zou kunnen denken aan Snelle doperwten uit de pan of Caponata uit Sicilië.
Italiaanse gevulde rollade met gehakt en ei (falsomagro)
Equipment
Ingrediënten
- 700 gram kalfslap (dungesneden en platgeslagen, in één stuk)
- 250 gram varkensgehakt
- 100 gram pecorino geraspt
- 80 gram pancetta
- 15 gram verse peterselie
- 2 teentjes knoflook
- 1 ui
- 1 stengel bleekselderij
- 1 wortel
- 2 deciliter rode wijn
- 5 deciliter runderbouillon
- 2 eieren hardgekookt
- 1 ei rauw
- olijfolie (extra vergine)
- zout en peper
Instructies
- Maak eerst het gehaktmengsel . Rasp de kaas in een grote kom en voeg het rauwe ei toe en meng dit goed door. Snij de pancetta in kleine stukje en voeg deze samen met het gehakt, één fijngehakt teentje knoflook en de fijngehakte peterselie toe. Voeg peper toe naar smaak. Kneed het gehakt goed door tot een egaal mengsel.
- Snij de kalfslap zodanig dat je een dunne lap krijgt. Sla de kalfslap tussen twee stukken huishoudfolie verder plat met een vleeshamer. Bestrooi met peper en zout.
- Schep het gehaktmengel op de kalfslap en verdeel het mengsel zo dat het kalfvlees egaal bedekt is. Snij de twee eieren in partjes en verdeel deze in de lengtes over het midden van het vlees.
- Rol het vlees strak op en zorg ervoor dat het ei mooi in het midden terecht komt. Bind de rollade vast met keukentouw zodat deze tijdens het sudderen niet openspringt.
- Snij de ui, de wortel, de bleekselderij en de knoflook in stukjes. Verhit wat olijfolie in een braadpan en bak deze ingrediënten een paar minuten aan.
- Doe het vlees in de braadpan en braad de rollade aan alle kanten aan op hoog vuur. Als het vlees is aangebraden voeg dan de rode wijn en een scheutje bouillon toe. Laat het vlees in 1,5 to 2 uur langzaam gaar sudderen op laag vuur. Voeg af en toe wat bouillon toe.
- Haal het vlees uit de pan als het gaar is en laat even rusten. Snij de rollade in dunnen plakken en serveer met de saus. Buon appetito!