De Italiaanse keuken staat bekend om de relatief eenvoudige keuken waarbij de nadruk ligt op het gebruik van de juiste ingrediënten. De ingrediënten ondergaan vaak weinig bewerking tijdens het kookproces. Deze keer maken we daarom een eenvoudig basisrecept voor gedroogde tomaten uit de oven die je vervolgens weer kunt gebruiken in allerlei soorten gerechten, zoals een heerlijke risotto of door de pasta. Ook inmaken van de tomaten in olie is mogelijk met dit recept voor gedroogde tomaten.
Zongedroogde tomaten
Iedereen kent de zongedroogde tomataatjes uit de potjes in de supermarkt. Nou ben ik daar zelf dus helemaal geen liefhebber van, want ik vind die smaken van zongedroogde tomaten uit een potje te heftig.
Maar dat is helemaal geen probleem, want je maakt gedroogde tomaten heel makkelijk zelf in de oven. Zeker als e veel tomaten van eigen tuin hebt kun je perfect tomaten inmaken op deze manier.
Gedroogde tomaatjes uit de oven
Om gedroogde tomaatjes uit de oven te maken heb je niet veel nodig. Je kunt het namelijk in een grote hoeveelheid maken op een moment dat het jou uitkomt. Het is namelijk ontzettend weinig werk, het moet alleen een tijdje op een lage temperatuur in de oven staan.
Het is een ideaal recept voor als je veel tomaten en kleine tomaatjes hebt van eigen tuin. Heb je heel veel tomaten van eigen tuin? Bekijk dan ook het basisrecept voor Italiaanse tomatensaus.
Gedroogde tomaten zorgen voor smaakexplosie
Voor dit gerecht kun je allerlei soorten tomaten gebruiken, maar we raden je aan om wat kleinere smaakvolle tomaten te nemen. Deze drogen namelijk wat sneller dan grote tomaten. Wij gebruikten een mengsel van trostomaten en kerstomaten.
De smaak van de tomaten concentreert door het drogen dus je kunt voorstellen wat voor smaakexplosie de tomaten geven als ze klaar zijn! Door het gebruik van verse groene kruiden krijgen de tomaten extra veel smaak.
Gedroogde tomaten uit de oven
Equipment
- Inmaakpotten Als je ze wilt inmaken in olie
Ingrediënten
- 500 gram trostomaten
- 2 theelepels kristalsuiker
- 1 teen knoflook uitgeperst en fijngehakt
- 2 theelepels zeezout of maldonzout
- paar takjes verse kruiden zoals tijm, oregano, dragon of salie
Voor inmaken in olie
- Inmaakpotten
- Olijfolie tot de tomaten onder de olie staan
Instructies
- Verwarm de oven voor op 120 graden.
- Was en halveer de tomaten, en leg ze met hun open kant naar boven in de ovenschaal. Bestrooi de tomaten met suiker en het zout en verdeel de kruiden over de tomaten. Hak de geperste knoflook even voordat je het heel subtiel over de tomaten verdeelt. Zet circa3 à 4 uur in de oven tot de tomaten de gewenste droogte hebben.
- De tomaten zijn direct te gebruiken, maar je kunt ze ook inmaken met olijfolie in potten of invriezen